5/11
Wandelbijlage

De Knoppel en Egoven 

Heerse parels in beeld

In deze wandelbijlage slaan we twee vliegen in één (insectvriendelijke) klap en stellen we je twee mooie wandelgebieden voor in hartje Haspengouw. Geen verre verplaatsing nodig, geen overweldigende drukte maar een gezonde dosis rust en vooral eeen overweldigende natuurbeleving.

Karakteristieken van de gebieden

Wat? Waar? De Knoppel en Egoven: Heerse parels in beeld

Egoven is een 17 ha groot beemdgebied te Mechelen-Bovelingen dat sinds 1989 in beheer is van Natuurpunt De Herk Heers. In dit natuurgebied vloeien de Grondelingenbeek, de Fonteinbeek, de Molenbeek en de Kasteelbeek in de Herk. Op de Ferrariskaart van 1778 (ontwikkeld op last van keizerin Maria-Theresia en keizer Jozef II) vinden we Egoven al terug. Ondanks de ligging in droog Haspengouw is het een vrij moerassig gebied in hoefijzervorm met grote stukken rietland, populierenbestanden en grote zeggelanden. Talrijke knotwilgen geven het landschap een typisch waterlandkarakter. Egoven wordt beheerd door Michel Vanoost. Met vragen kan je steeds bij hem terecht.

De Knoppel is een 13 ha groot natuurgebied dat zich uitstrekt tussen de dorpskern van Mettekoven  en Veulen en sinds 2005 beheerd wordt door Natuurpunt De Herk Heers. De Knoppel bevindt zich in de vallei van de Herk, op de rechteroever van het stroomgebied.

Het gebied omvat één van de grootste hoogstamboomgaarden van Haspengouw, met oude appel – en perensoorten, kersen en pruimen.

De begrazing van de boomgaarden gebeurt door koeien en fruittelers onderhouden de bomen. Daarnaast is er driemaal per jaar een stootbegrazing door een honderdtal schapen.

De Knoppel wordt beheerd door Frank Ruyseveldt. Met vragen kan je steeds bij hem terecht.

Over plantjes en beestjes

Egoven: in de zomer tref je hier uitgebreide stroken met moerasvergeet-me-nietje afgewisseld met zowel dag-, avond- en gewone koekoeksbloem.  Riet, lisdodde, harig wilgenroosje, moerasspirea,  brand-netel en kleefkruid weven een groot groen net waar talrijke insecten, vogels en zoogdieren een thuis vinden.

Ook roofvogels zoals torenvalk, sperwer, buizerd en kiekendief jagen hier op hun prooi. En in de buurt van onze nestkast kan je ook wel bosuiltjes aantreffen. Ook reeën zoeven regelmatig voorbij tijdens je wandeling. Sinds enkele jaren mogen we ook de wielewaal terug verwelkomen en kan je de moerasooievaarsbek als ook orchissen bewonderen.

De Knoppel: dankzij de mergel in de ondergrond heeft zich na meer dan tien jaar van beheer een kalkflora ontwikkeld op de talud: o.a. Kattendoorn en Ruige Weegbree komen er nu in toenemende mate voor. Ook zijn er al enkele waarnemingen geweest van wasplaten, een bijzondere soort van fel gekleurde paddenstoelen. In de bosranden vinden we dan weer andere flora met Ruig Klokje, Hop, Wilde Kardinaalsmuts, enz.

Als broedvogels hebben we de geelgors en de Buizerd. Dankzij het nabijgelegen bos van Veulen en het overvloedig aanwezige fruit is De Knoppel ook een toevluchtsoord voor dassen en reeën.

Beheer van de gebieden

In zowel Egoven als De Knoppel worden minstens 4 keer per jaar beheerswerken georganiseerd. Je helpt de natuur maar het is ook meteen een kans om je eigen groenskills te verscherpen want zo leer je kantenwallen te maken, bomen te knotten, wiglo’s te maken, enz. Daar-
naast wordt er in de gebieden rond verschillende soorten gemonitord en dit in
samenwerking met andere plaatselijke natuurverenigingen, Natuurpunt Limburg maar ook de werkgroepen van Likona.

In de Knoppel wordt bv. de eikelmuispopulatie gemonitord alsook de aanwezige insectenpopulatie (via bodemvallen). In Egoven worden de waterstanden permanent gemonitord en wordt geïnvesteerd in insectenmonitoring (slepen, bodemvallen) alsook planten – paddenstoelenonderzoek.

Wandelgebieden

Egoven: De hoofdingang van het gebied ligt aan de Gelindenstraat. Daar vind je meteen ook de bewegwijzerde wandeling. Je kan kiezen uit twee formules, blauw (3,6 km) of oranje (5,1 km). Kies je voor de oranje wandeling dan kan je meteen kennismaken met onze buren van Overbroek: een 30 ha groot gebied dat wordt beheerd door Natuurpunt Aulenteer (St-Truiden).  Overbroek is kalk-
rijker waardoor er andere planten voorkomen zoals knolsteenbreek en sommige orchissoorten. Samen vormen de aaneengesloten natuurgebieden een uit-
gestrekte thuishaven voor zoveel levensvormen, te midden van het grootschalige landbouwgebied.

De Knoppel: op het dorpsplein van Mettekoven vertrekken vier bewegwijzerde wandelingen. De rode route (7 km) brengt je via een lus van De Knoppel naar het kasteel van Veulen en weer terug. Deze wandeling is 7 km lang. Deze wandeling kan ingekort worden tot 4 km.  Bijzonder is wel dat je van april tot oktober ook wat gezelschap krijgt op je wandeling: wandelaars steken de weides over die op dat moment begraasd worden door de koeien, een leuke ervaring maar we vragen wel om op de paden te blijven en de hekken goed te sluiten.