3/11
Vrijwilliger in de kijker

Vrijwilliger in de kijker
Ronald Jacobs

Vrijwilliger in de kijker
Ronald Jacobs

Bio

  • Naam: Ronald Jacobs
  • Leeftijd: 65
  • Geboorteplaats: Halen
  • Werkt als/heeft gewerkt als: Manager Afdeling: Limburg en Oost-BrabantInteresses:
  • Natuur, politiek, economie.

Het afgelopen jaar hebben we diverse vrijwilligers geïnterviewd via digitale tools. Ook voor deze editie van de vrijwilliger in de kijker moeten we gebruik maken van deze hulpmiddelen. Toegegeven: het zijn handige hulpmiddelen, maar er gaat toch niks boven een goed gesprek tussen ‘pot en pint’. We interviewen Ronald Jacobs.

“Ronald, je bent actief binnen Natuurpunt Oost-Brabant, maar springt regelmatig bij voor Natuur-punt Limburg. Vertel eens: hoe ben je bij Natuur-punt Limburg terechtgekomen?”

Als Limburger die juist over de provinciegrens woont, is het logisch dat een aantal problemen gemeenschappelijk zijn. Om enkele voorbeelden te geven: in Halen, mijn geboortedorp, wou een Nederlandse industrieel een enorm varkensbedrijf bouwen. Gezien ik op 1 km woon was het logisch dat ik dit samen met de Limburgse vrienden aangepakt heb. Omgekeerd in Deurne bij Diest vroegen de mensen van de in Limburg gelegen natuurreservaten  Zwarte beek en Venusberg die bedreigd werden door een enorme kippenstal ook om mee te helpen. In Herk-de-Stad  ligt de aanvraag van een varkensstal dan weer op 650m van het natuurgebied Aronsthoek in Geetbets, enz… Dus heel eenvoudig: natuur kent geen grenzen en de problemen ook niet.

“Je zegt dat je Natuurpunt Limburg vaak ondersteunt bij allerhande dossiers en vergunningsaanvragen die schadelijk kunnen zijn voor  natuur, gezondheid, etc. Kan je ons eens een aantal concrete voorbeelden geven? Zeg eens in enkele zinnen wat jouw visie is op vlak van duurzaam samengaan van natuur, landbouw, industrie,…”

Ik denk dat de intensieve landbouw een bijzonder groot probleem is. De uitstoot van ammoniak was nooit hoger dan op heden en neemt nog toe.Ook het nitraatgehalte in het oppervlaktewater nam de laatste jaren nog toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verzuring en biodiversiteit bovenaan de problemen staan. We zien echter wel een positieve evolutie. Minister Demir laat blijken onze zorgen te delen.  Nieuwe aanvragen voor industriële stallen worden niet meer blindelings goedgekeurd. Op drastische maatregelen zoals een afbouw van de veestapel is het nog wachten.  De tering afstellen op de draagkracht van ons milieu is in het belang van het klimaat en volgens mij echt de enige oplossing als we iets aan deze problemen willen doen.

“Ronald, vele Natuurpunters zijn ook actief op vlak van beheer en natuurstudie. Heb jij ook een favoriet natuurgebied in je buurt, waar je beheerswerken gaat uitvoeren of heb je een favoriete soortengroep waarvoor je regelmatig het veld in trekt?”

Doordat ik de laatste 20 jaar professioneel werkzaam was in La Louviere en Oudenaarde verbleef ik om milieuredenen en tij winst zeer vaak ginder. Om-dat ik mijn steentje wilde bijdragen voor de natuur heb ik me steeds bezig gehouden met milieudossiers. Maar als er tijd en ruimte was ging ik wandelen en meehelpen in het natuurgebied Aronsthoek te Geetbets dat start op grondgebied van Herk de stad in de vallei van Gete en Melsterbeek. En uiteraard het  Schulensmeer, dat ik nog ken van de tijd dat er mooie weilanden waren op de plaats van het huidige wateroppervlak.

Tot slot nog één vraag. “We kunnen er niet omheen dat we de grenzen van onze planeet aan het opzoeken zijn en misschien al overschreden hebben. Als iemand die zich heeft toegelegd op beleidsmatig werk binnen onze vereniging kan je ongetwijfeld ook wel je mening geven over de aanpak van het klimaatbeleid in Europa en Vlaanderen. Denk jij dat de ambities van Europa rond de Green Deal, de biodiversiteitsstrategie, de klimaatstrategie,… voldoende zullen zijn om op een meer duurzame manier met onze planeet om te gaan?”

Ik denk dat de intenties goed zijn maar zoals het steeds gaat met dergelijke plannen zal de weg naar een betere planeet niet over rozen lopen… We zien nu al hoe bepaalde groepen dit beleid proberen af te zwakken en uit te hollen. Onze taak als milieubeweging is ervoor te zorgen dat we samen met de mensen de problemen blijven aankaarten zodat de politiek een draagvlak vindt om te zorgen dat er ook werkelijk veranderingen mogelijk zijn!

Dan rest er mij enkel nog u te bedanken voor dit interessante interview. Nog een fijne dag en tot ergens te velde, Ronald!