7/11
Natuur in de tuin

DE KRACHT
VAN HUMUS

DE KRACHT VAN HUMUS

De bodems van onze landbouwgronden in het westen zijn door vele jaren van industriële landbouw volledig uitgeput. Ze bevatten nog nauwelijks organische stof (humus) en daardoor is het bodemleven maar een fractie van wat het moet zijn. Zonder een rijk bodemleven kunnen de planten die erop groeien geen vitale en weerbare planten worden. Ze blijven zwak en trekken heel makkelijk allerlei ziektes aan, waardoor er veel pesticiden gebruikt moeten worden. Ook de voedingswaarde van deze planten is helemaal niet wat het zou moeten zijn.

Een gezonde bodem zoals die in nog onverstoorde gebieden voorkomt is een bodem die door jaren van natuurlijke processen boordevol organische stof zit. Denk bijvoorbeeld aan een bos: door jaren van opeenstapeling van gevallen bladeren, takjes, etc.  wordt er een dikke humuslaag gevormd. Dit is hoe alle bodems zouden moeten zijn. Want die humus is de voeding voor alle bodemleven. Het leven onder de grond zien we niet, maar het is nog veel diverser dan het leven boven de grond. Oneindig aantal soorten bacteriën, schimmels, wormen, insecten, zoogdieren, etc. leven in een zeer complex voedselweb met de humus als basisvoedsel. Al dit bodemleven is met elkaar verbonden en het voedt ook de wortels van de planten die erop groeien. Bijvoorbeeld schimmels zijn rechtstreeks verbonden met plantenwortels en leveren mineralen en krijgen suikers ervoor in de plaats van de plantenwortels. Er zijn zo enorm veel wisselwerkingen in de bodem en dit geheel zorgt voor een gezonde en weerbare bodem en dus ook voor sterke

en vitale planten die erop groeien. En dus planten die veel voedingswaarde hebben en zeer voedzaam zijn voor mens en dier.

Herstellende landbouw

Omdat onze bodems door intensieve landbouw helemaal uitgeput zijn moeten we ervoor zorgen dat we ze terug herstellen. Dat heet herstellende landbouw! We moeten herstellen wat de natuur in duizenden jaren heeft gedaan: veel organische stof in de bodem brengen en de bodem voor de rest zo weinig mogelijk verstoren. Dan komt er terug uitgebreid bodemvoedselweb tot stand en wordt onze bodem terug gezond. Dit allemaal met de kracht van humus en zonder gebruik van pesticiden. Zo krijgen we weer echte gezonde groenten boordevol vitamines en mineralen.

Een bosgrondsysteem

Robby Kelchtermans van CSA Hoeve Het Blokhuis is sinds het ontstaan van de hoeve de bodem aan het verbeteren. “De

organische stof % is al verdrievoudigd op 7 jaar tijd! We zien dat de planten sterker zijn dat in’t begin en ook veel minder last hebben van ziektes en plagen. Maar we kunnen nog beter proberen. Daarom gaan we deze winter met een groot experiment beginnen. We gaan een bosgrond systeem nabootsen op ons veld door een dikke compostlaag bovenop de aarde te leggen en rechtstreeks daarin groenten te telen zonder enige vorm van bodembewerking. Dit zou een zeer weldadige impact moeten hebben op het bodemleven en dus ook op de groenten zelf. Ze worden nog weerbaarder,  nog voedzamer, nog lekkerder ! Als alles goed loopt gaan we deze winter met de werken beginnen.

De echte basis van een duurzame landbouw is letterlijk en figuurlijk de bodem!