2/7
Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Naar een leefbare landbouw in een levend land

Het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid is een beleid dat nefast is voor biodiversiteit in landbouwgebied. De subsidies zijn nl. gericht op het maximaal bewerken van het landbouwgebied voor voedselproductie. Dit terwijl landbouwers in het landbouwgebied ook vergoed zouden kunnen worden voor andere ecosysteemdiensten die ze leveren. Zo verdwijnt de boerennatuur uit ons landschap en boert de biodiversiteit ferm achteruit. Het kan anders: we kunnen landbouwsubsidies zo inzetten dat boeren mét ruimte voor natuur terug rendabel wordt. Zo kunnen landbouwers het land terug laten bruisen van het leven.

Grutto © Natuurpunt Limburg

Naar een leefbare landbouw in een levend land

Het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid is een beleid dat nefast is voor biodiversiteit in landbouwgebied. De subsidies zijn nl. gericht op het maximaal bewerken van het landbouwgebied voor voedselproductie. Dit terwijl landbouwers in het landbouwgebied ook vergoed zouden kunnen worden voor andere ecosysteemdiensten die ze leveren. Zo verdwijnt de boerennatuur uit ons landschap en boert de biodiversiteit ferm achteruit. Het kan anders: we kunnen landbouwsubsidies zo inzetten dat boeren mét ruimte voor natuur terug rendabel wordt. Zo kunnen landbouwers het land terug laten bruisen van het leven.

Grutto © Natuurpunt Limburg

Inleiding

De helft van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit landbouwgebied. In Limburg is dit niet anders. Lokaal komen er echter hotspots voor waar tot meer dan 90% van de oppervlakte uit landbouwgebied bestaat, met name in Noord-Limburg en Zuid-Limburg. De gemeente Riemst staat zelfs in de top 5 op Vlaams niveau met een aandeel landbouwgebied van 91% t.o.v. de totale oppervlakte van de gemeente. Natuurpunt vindt het prima dat een groot deel van de oppervlakte van Vlaanderen uit landbouwgebied bestaat. Hierdoor wordt er voor onze voedselvoorziening gezorgd. Dit hoeft echter niet ten koste te gaan van de biodiversiteit in landbouwgebied.

Achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland

Het huidige landbouwbeleid subsidieert maatregelen op het platteland die nefast zijn voor de biodiversiteit. Hagen, bomen, wilde hoekjes en kleurrijke akkerranden verdwijnen stelselmatig. Elke vierkante meter moet renderen, waardoor er geen plaats meer is voor deze natuurlijke elementen. In een boerenlandschap dat meer en meer wordt uitgekleed, verdwijnen wilde planten en dieren aan een alarmerend tempo.

Herinnert u zich de tijd nog dat er na een autorit doorheen het platteland talloze insecten op uw voorruit kleefden. Dit is vandaag de dag quasi nooit meer het geval. Het insectenleven op het platteland is op 50 jaar meer dan gehalveerd. Of herinnert u zich de tijd nog dat er in het landbouwgebied in Oudsbergen en Peer (beter gekend als Siberië) tot meer dan 30 koppels grutto’s en talloze andere weidevogels voorkwamen. Heden ten dage zijn deze soorten quasi verdwenen in ons landschap. Of de stille teloorgang van de grauwe gors in geheel Zuid-Limburg. We kunnen helaas talloze voorbeelden bedenken. Verderop in dit tijdschrift meer info over de impact van landbouw op fauna.

Het kan anders

De komende maanden beslist de Vlaamse Regering hoe Vlaanderen het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) invult. Dat bepaalt hoe ons landschap de komende zeven jaar zal evolueren. Kiezen we voor een groenere landbouw in lijn met de Europese Green Deal of klampen we ons vast aan business as usual?

We kunnen de overstap maken naar een duurzame landbouw, waarbij de boer een gezond landbouwbedrijf laat draaien zonder roofbouw te plegen op zijn omgeving.

De lidstaten bepalen mee het ambitieniveau. We krijgen een unieke kans om het roer om te gooien. Inzetten op natuurkwaliteit en milieudoelen moet een basisvereiste zijn. Dus vragen we de Vlaamse Regering om natuur- en landschapsherstel een vaste plaats te geven in het landbouwbeleid. Met het juiste landbouwbeleid kunnen we natuurinclusief boeren economisch rendabel maken. Door hier op in te zetten kunnen landbouwers de biodiversiteit op het platteland spectaculair verhogen en het landschap opnieuw natuurlijker maken.

Vlaanderen kan eigen klemtonen leggen in hoe zij de 250 miljoen euro landbouwsubsidies verdeelt die uit de zogenaamde 1ste pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komen. Concreet vragen we de Vlaamse Regering om:

 

  • de directe inkomenssteun die landbouwers krijgen in ruil voor duurzame landbouwpraktijken (60% van landbouwsubsidies) te koppelen aan controleerbare randvoorwaarden voor milieu en natuur
  • 25% van de landbouwsubsidies te investeren in ecoregelingen waarmee landbouwers eerlijk vergoed worden om het landbouwgebied terug aan te kleden met hagen, akkerranden, bloemrijke weides en wilde hoekjes.

En welke impact heeft dit dan op de landbouwbedrijven?

Een landbouwbeleid dat meer gericht is op het behoud van biodiversiteit is ook goed voor de landbouw(ers) zelf. Waar landbouwgronden door intensieve bewerking zijn uitgeput kan een rijk insectenleven ze terug veerkrachtig maken. Voeg daar houtkanten, natuurlijke beken en kruidenrijke akkerranden aan toe en je krijgt een gezond ecosysteem dat ook beschermt tegen erosie en droogte. Dat stelt landbouwers in staat om ook voor komende generaties optimaal voedsel te produceren.

Boeren mét in plaats van tegen de natuur helpt ook om de klimaatverandering af te remmen en de grillen ervan op te vangen. Door onze landbouwers te stimuleren om opnieuw kruidenrijk grasland aan te leggen in valleigebieden, kunnen ze water bergen bij hevige regenval en zorgen voor waterbuffers in periodes van droogte. Die natuurlijke graslanden slaan bovendien massaal CO2 op en ze bieden plaats aan tal van kwetsbare soorten.

Landbouw die op maximale productie is gericht, ziet er heel erg monotoon uit. Geen zoemende bijen, geen veldbloemen in de akkerrand, geen bloeiende hagen vol kwetterende vogels. Wie wandelt of fietst graag in zo’n uitgekleed landschap? Vele beschermde landschappen komen in Limburg in het zuiden van de provincie voor. Laat ons deze voor altijd de bescherming geven die ze verdienen. De coronacrisis heeft het ons daarenboven allemaal heel duidelijk gemaakt: ontspanning in een natuurlijke omgeving is van groot belang voor onze eigen gezondheid.

Slot

In de komende maanden zullen er regelmatig natuurberichten via de website www.natuurbericht.be verspreid worden in verband met de nieuwe GLB-campagne. Bekijk deze zeker ook eens en help ons mee onze stem voor een meer duurzame landbouw luider te doen klinken